Elektrokolobežky sú in – tipy a triky, ako si vybrať tú najlepšiu

Voľný čas

Ekologické cestovanie ide čoraz viac do módy. Ideálne je, ak máte prácu v dostupnej pešej vzdialenosti. Nie každý má však to šťastie, a tak na každodenné cestovanie využívame čoraz viac bicykle. Aj taký bicykel má však svoje mínusy, preto sa čoraz viac do popredia dostáva iná ekologická alternatíva – elektrokolobežka.

Elektrokolobežky sú in – tipy a triky, ako si vybrať tú najlepšiu
(zdroj: unsplash.com)

Poznáte zákony?

Ešte predtým, než sa definitívne rozhodnete, že idete do kúpy elektrickej kolobežky, pozrite si dobre aktuálnu legislatívu. Nie každý model elektrokolobežky je totiž možné používať bez vodičského preukazu – platí to len pre elektrické kolobežky s maximálnou rýchlosťou do 25 km/h a výkonom do 1 kW.

Tiež treba počítať s tým, že keď už začnete elektrickú kolobežku používať, musíte dodržiavať predpisy, podobne ako keď šoférujete či bicyklujete v plnej premávke. Na cyklotrasách napríklad nesmiete prekročiť rýchlosť 25 km/h a na chodníkoch 6 km/h, deti a mladiství do 18 rokov zasa nesmú podľa zákona jazdiť na kolobežke bez prilby.

Mala by sa dať rozložiť

Prvým krokom, ktorý by ste pred kúpou mali urobiť, je rozhodnúť sa, aký model budete potrebovať – iný totiž patrí do mesta a iný do prírody. Kolobežky do mesta majú napríklad menšie a pevné kolesá, zvyčajne vyrobené z PVC, takže lepšie držia na asfalte a klasickej mestskej dlažbe a tiež odolajú poškodeniu pri prejazde cez ostrú prekážku.

Ak teda hľadáte kolobežku na cestu do práce, určite sa porozhliadnite po skladacom modeli. Rovnako oceníte aj menšiu hmotnosť a rozmery, pretože sa môže stať, že niekedy jednoducho budete potrebovať kolobežku rýchlo zložiť a presunúť sa niekam napríklad v MHD.

Mestské kolobežky dosahujú rýchlosť maximálne 30 kilometrov za hodinu, čo je ale vzhľadom k spomínanej legislatíve tak akurát. Ich nevýhodou je asi len nižšia výdrž batérie, pričom ich dojazd sa obvykle pohybuje v rozmedzí 10-30 kilometrov.

Nepodceňujte brzdy

Čo je najdôležitejším bezpečnostným prvkom každého dopravného prostriedku? Určite brzdy. Platí to aj pre elektrokolobežky, pri ktorých si môžete vybrať medzi magnetickými a elektromagnetickými brzdami, ale nájdete aj mechanické nožné brzdy. Zabrzdíte ich pritlačením blatníka na zadné koleso. Magnetické brzdy zasa fungujú podobne ako pri bežnom bicykli, pričom kotúčové sa považujú za najúčinnejší typ. Elektromagnetické brzdy riadi akumulátor, a to znamená, že keď je batéria vybitá, nemôžete brzdiť. Z tohto dôvodu sa oba systémy najčastejšie kombinujú.

Kolobežka by vám mala sadnúť „ako uliata“, pokiaľ na nej chcete bezpečne a pohodlne jazdiť. To znamená, že ona sa má prispôsobiť vám, nie vy jej. Niektoré elektrokolobežky majú nastaviteľnú výšku riadidiel, ale väčšinou sú riadidlá pevné. Ideálna výška je približne v polovici výšky vašej postavy. Za zváženie určite stojí aj fakt, či vydržíte v stoji 20-30 minút – ak nie, odporúčame elektrokolobežku so sedadlom.

Ak ste sa už rozhodli a ste pripravení nakupovať, pozrite si tieto najlepšie elektrické kolobežky, z ktorých si určite vyberie každý. Všetky top produkty z rôznych kategórií nájdete tiež prehľadne a za výhodné ceny aj na https://www.najlepsieroka.sk/.